IMSP Spitalul Raional Şoldanesti
home mail network
minister

Orele de lucru

Orele de lucru:
Sectiile spitalului regim non-stop
Sectiile consultative

8.00-17.00
12.00-13.00 masa 

Administratia 8.00-17.00
12.00-13.00 masa
Telefoane de contact:
Director - Palii V. (0 272) 25260
Vicedirector AMSS Djurenco L. (0 272) 25168
   
Fax (0 272) 25262
E-Mail:
Operator sr.soldanesti@ms.md
   
Adresa instituţiei  

 

 

MD 7201

or.Şoldăneşti, 

str.Păcii 24 

 

Publicaţii

Publicaţii

    IMSP Spitalul raional Şoldăneşti – un templu al sănătăţii

În pofida temerilor noastre la timp am ajuns la Şoldăneşti, cu toate că dis-de-dimineaţă oraşul era aglomerat, ambuteiaje, cozi infernale şi nu-ţi venea decât să evadezi, să te deconectezi pentru o zi sau chiar o jumătate, să te refugiezi într-o lume în care să fii Tu cu tine sau cu cineva mai bun în preajmă, cu cineva de la care să înveţi ce e cumpătul, răbdarea, toleranţa şi dragostea faţă de muncă şi de sine.
 
         Toate acestea aspecte, ne-am gândit că le putem discuta cu prietenii, da, ei sunt cei mai buni, cu familia, pentru că este perfectă pentru oricine, dar să nu negăm şi să uităm că mai sunt dispuşi să te primească cu braţele deschise atunci când le calci pragul. Aşa este primit ca această mică palmă de pământ, numită Moldova, să fii ospitalier şi să-i primeşti pe acei care-ţi trec pragul, pentru că avea bunica mea o vorbă înţeleaptă „Casa este zidită pentru oameni”.

 

  

 

 Într-o casă, bine amenajată, am poposit şi noi în zilele lui Cireşar, la o gură de vorbă cu dl Veaceslav Palii, directorul IMSP SR Şoldăneşti, unde am fost primită cu mult drag din partea personalului a dlui director. Am aflat că medicul este, în primul rând cel mai bun prieten al pacientului, tratându-l cu respect, fiind o profesie menită de la Dumnezeu, iar cel mai important este să fii un specialist calificat, să ai un suflet mare şi să munceşti cu dărire de sine.
            Căpătâiul de specialitate este perfecţionarea, dacă nu te specializezi, atunci pacienţii nu vor mai veni cu încredere la tine şi nu te vor privi cu demnitate ca pe un specialist de prima clasă, afirmă directorul V. Palii.
            Alegerea de a fi medic, dl Veaceslav Palii nu a făcut-o la întâmplare, motivele fiind cele mai justificate, însă tot timpul a fost mulţumit de munca prestată de dânsul, şi cel mai important este că nu a lăsat ca această instituţie să fie dusă la faliment din momentul preluării mandatului lui şi până în prezent. O instituţie cu 115 paturi pentru sălile de terapie, chirurgie, pediatrie şi maternitate, reuşeşte să atingă nivelul bazei
tehnico - materiale. La capitolul asigurarea cu utilaje nu se plâng.
           Cu o populaţie de 40,000 de oameni, în întreg raionul Şoldăneşti instituţia activează rodnic şi neavând datorii la stat şi cu Certificatul de Acreditare, face tot posibilul ca autogestiunea SR Şoldăneşti să acopere toate cheltuielile pentru medicamente şi celelalte produse farmaceutice.
           Chiar dacă este un Spital de proporţii mijlocii, cu sprijinul de la CNAM ei fac faţă fluxului de pacienţi. Cum am menţionat mai sus, aici la Şoldăneşti se face medicină. Cadrele medicale sunt preţuite şi aşteptate, ca în orice intituţie medicală personalul medical are o vârstă de pensionare. deci Spitalul e mereu în aşteptarea tinerilor specialişti care nu prea îşi dau ghes. Cu toate acestea lipsa medicilor nu se simte din partea pacienţilor deşi, instituţia are nevoie de cardiologi, chirurgi, reanimatologi, ginecologi etc.
           Cu toate că activitatea dlui Veaceslav Palii este diversă, pe lângă faptul că în perioada rece a anului, mai ales iarna, el se străduie că măcar să găsească un bănuţ pentru a rezolva problemele financiare, să lucreze fără întrerupere alimentarea cu căldură a întregului Bloc medical şi a energiei electrice etc.
           Spitalul dispune de o cantină, cu personal angajat. Aici se aduc produse, se pregătesc bucate, în fiecare zi fiind un nou meniu, iar pacienţii sunt parcă cumva alintaţi în gusturi în comparaţie cu anul 2000 când dl Veaceslav Palii a preluat conducerea instituţiei.
           Că tot veni vorba despre alimentaţie, şi modul sănătos de viaţă, pacienţii iau legătura directă cu medicul şi sunt consultaţi, diagnosticaţi ca într-un final să primească prescripţia medicală.
SR este dotat cu utilaj performant, câştigat prin diferite proiecte, donaţii din partea Ambasadei Japoniei: ventilatoare pulmonare, aparat ultrasonografic – 4D, aparat digital radiologic calitativ, acestea de altfel au îmbunătăţit calitatea actului medical.
           Istoria dlui Veaceslav Palii înainte de a ajunge manager al acestei instituţii este călăuzită de paşi siguri. Fiind 3 ani angajat ca medic terapeut de sector, în timp a devenit şef la Ambulatorului sătesc, în Olişcani, specializându-se pe gastrologie, fiind mai apoi, după 11 ani, transferat ca medic gastrolog în SR din Şoldăneşti, iar din anul 2001 – a preluat funcţia prezentă.
           În perioada aceea instituţia avea o situaţie economică mai dificilă: lipsea apeductul, nu funcţiona canalizarea, asigurarea cu alimente era limitată, iar medicamentele erau procurate de către medici pentru a asigura pacienţii cu un prim ajutor în caz de necesitate.
           Implementarea asigurărilor obligatorii în medicină, finanţarea instituţiei medicale a stabilit situaţia financiară, iar susţinerea fondatorului – Consiliul Raional Şoldăneşti, în primul rând şi a Consiliului Raional Şoldăneşti, Ministerul Sănătăţii şi toţi ceilalţi, indiferent de culoarea politică au contribuit şi au susţinut financiar SR, ca insituţia să ajungă cu brio la liman.
           Investiţiile sunt principalele realizări care au contribuit la schimbarea cazangeriei şi termoizolarea clădirii şi nu doar, în secţiile de copii şi boli interne s-a făcut reparaţie la nivel european, cu un cost, al cheltuielilor, fiind de 3 milioane de lei, bani alocaţi din fondul CNAM şi cu un semnificativ ajutor a fost acordat din partea Ambasadei Slovaciei – cinci mii de euro, pentru sursa de apă arteziană, alţii 10,000 de euro au fost câştigaţi prin proiect, care au contribuit pentru procurarea maşinelor de spălat în Spital.
           La nivel de guvern se sugerează ideea să se intreprindă măsuri pentru a motiva cadrele medicale spre angajare. Cei mai buni medici sunt cei cu experienţă, cu zeci de ani de muncă în spate, dar cum se spune nimic nu este veşnic,şi aceştia la un moment dat sunt nevoiţi să predea estafeta altui medic în devenire.
           Lilia Aramă de 16 ani este asistenta principală a instituţiei medicale, medicina fiind profesia ei de suflet. Doamna este perseverentă, calmă şi prietenoasă cu pacienţii. Doamna Aramă a activat ca moaşă în Secţia ginecologie, pacienţii o recunosc după fruntea brăzdată de riduri, ochii calzi şi privirea blândă, care ne demostrează de la sine, că dragostea şi dăruirea faţă de muncă sunt pilonii esenţiali ai Dumneaei, şi îi rămâne puţin timp pentru a petrece viaţa ei în sânul familiei, dar, o femeie tot timpul ştie să îmbine utilul cu plăcutul şi relaxarea cu munca.
           Veaceslav Croitoru este medic cardiolog la SR Şoldăneşti din momentul fondării raionului. Dumnealui explică cât de precaut trebuie să fie pacientul care suferă de boli cardiace, să ducă un mod sănătos de viaţă, iar factorul alimentar este cel mai important atunci când alegem ce şi cum să ne alimentăm.
           În perioada activităţii sale, de zeci de ani, Dumnealui s-a confruntat cu diverse situaţii. „În Republica Moldova nu se practică transplantul de inimă, deşi avem specialişti din domeniu, utilajele nu sunt dintre cele mai performante ca să asigure astfel de intervenţi chirurgicale. Placut şi frumos, pentru dl CROITORU, împreună cu soţia Adela CROITORU  păşesc pragul insituţiei, doamna fiind medic neurolog. Nu doar specialităţile între ele au multe în comun, dar şi soţii ca fiinţe omeneşti, sunt grijulii unul faţă de altul, iar barierele, probleme la care au fost supuşi de-a lungul anilor nu le acoperă zâmbetele. 
           Cît am conversat cu oamneii în halate albe de la IMPS SR Şoldăneşti, au fost suficiente ca să ştiu că la Şoldăneşti sunt unii dintre cei mai buni specialişti, cei mai de suflet oameni, care îţi vor zâmbi, îţi vor deschide uşa sau te vor petrece într-un mod plăcut, cum se procedează aici în toate zilele.

 

 

Articlolul este publicat în revista "Tainele Sănătăţii" nr.7 (286) a.2016